Odoo ERP - Prodaja
Maksimizirajte profit povećanjem prodaje automatskim predlaganjima dodatnih opcija i dodataka, primijenite okidače za zatvaranje, popuste i još mnogo toga

Modul prodaje pripada jednom od najvažnijih modula u Odoo-u i bez njega nećete moći izraditi ponudu.

Kao što je gore spomenuto, nećete moći stvoriti ponudu. Dakle, ako ste tvrtka koja dobavlja robu, usluge ili bilo što drugo, a vaš kupac mora prvo odobriti vašu ponudu, znači za vas je značen ovaj prodajni modul. 

Prodaja u Odoo-u je poput bilo kojeg drugog modula povezanog s drugim modulima. Tamo ćete pronaći vezu s CRM-om u bazi podataka kupaca, vidjeti narudžbe, proizvode, cjenike, veze s naplatom itd. 

Olakšava vam rad s kupcima; u CRM-u vidite sve kontakte ili samo one koji su označeni kao kupci. Osim toga, možete ograničiti neke korisnike na njihova prava tako da vide samo svoje kontakte. Također, Odoo vam omogućava uspostavu svojih proizvoda i cjenika kako biste mogli prodavati. Proizvod može biti roba, usluga ili proizvod. Nije važno ako prodajete kozmetiku, proizvodite strojeve po mjeri ili pružate turističke usluge. 

Cjenici u Odoo-u djeluju na principu nasljedstva. To znači da ako izradite jedan glavni cjenik, iz njega proizlaze i drugi. Dakle, ako kreirate prodaju od 10% za sve ili samo odredite određene kategorije ili proizvode za prodaju. Ako svoje cjenike koristite u drugoj valuti, oni se mogu automatski konvertirati. Pojedinačni cjenici postavljaju se za pojedinog kupca i nakon toga možete započeti prodaju. 

Sada znamo kome i za koliko prodajemo, tako da možemo početi stvarati ponudu. Ako smo popunili sve podatke o kupcu, dio podataka će se popuniti automatski: adresa za naplatu, adresa za dostavu, vrsta cjenika i datum dospijeća. Tada morate popuniti prodajne predmete. Ponuda će se izvesti u .pdf ili se može poslati izravno iz Odoo-a na e-mail adresu kupca. Kupac može prihvatiti ponudu - tada se kreira narudžbu ili može biti ručno (dodajte prodaju, dodajte ili uklonite stavke ili iznos određene stavke), a zatim se daje kupcu na odobrenje. Naravno, možemo čak i otkazati ponudu i završiti cijeli postupak.

Također ponude se mogu filtrirati prema korisniku (prodajnom predstavniku) koji ju je stvorio, prema kupcu, statusu narudžbe i mnogim drugim atributima.

Ako prodajete robu ili proizvod, modul prodaje povezan je sa zalihama i proizvodnjom. U praksi to znači da se u pozadini kreira nalog za uklanjanje prema zadanoj narudžbi, a skladištar priprema robu. Ili da se proizvodni nalog stvara onim redoslijedom koji sadrži popis dijelova koji su potrebni za proizvodnju dobara. Istodobno, sustav promatra zalihe, rezervira materijal itd.

Čitav postupak prodaje sadržan je u Odoo modulu Prodaja, od komunikacije s kupcem, preko kreiranja i odobravanja ponude, zaključivanja narudžbe do povezivanja s ostalim modulima, kao npr. Proizvodnja, Naplata itd...

Odoo ERP - Skladište
Softversko rješenje za kontrolu zaliha i skladišnih dokumenata