Razlika između ERP-a i računovodstvenog softvera
Zašto uvesti Odoo ERP sustav u Vaše poduzeće, a ne se samo bazirati na postojećem računovodstvenom rješenju?

Što je ERP sustav?

Softver za planiranje resursa poduzeća (ERP) je aplikacija koja automatizira glavne poslovne procese, obično u stvarnom vremenu, moderirana softverom i tehnologijom. Kombinira financijsko upravljanje, lanac opskrbe, CRM i u nekim slučajevima rješenja specifična za industriju u jedan širok raspon, pomažući tvrtkama da ostvare potpunu vidljivost i kontrolu i konkurentnost.

Odoo ERP je punopravni ERP sustav koji zadovoljava sve vaše poslovne potrebe i pojednostavljuje vaše ključne procese, stječe bolji uvid u vaše poslovanje i donosi odluke na temelju informacija u stvarnom vremenu.

Što je računovodstveni softver?

Računovodstveni softver opisuje vrstu aplikacijskog softvera koji bilježi i obrađuje računovodstvene transakcije unutar funkcionalnih modula kao što su obveze prema dobavljačima, potraživanja, dnevnik, glavna knjiga, obračun plaća i probni bilans i satnice. Može pratiti financijske transakcije kako bi zabilježio profil ili gubitak i poboljšao poslovne financije i ukupni novčani tok.

Glavne razlike između ERP sustava i računovodstvenog softvera su:

  • Računovodstveni softver pruža ograničene podatke u stvarnom vremenu, dok ERP upravlja cjelokupnom funkcijom organizacije

    ERP softver objedinjuje sve financijske podatke u jednu bazu podataka, a računovodstveni softver upravlja pojedinačnim poslovnim računima. ERP sustavi eliminiraju potrebu za različitim alatima za upravljanje zahtjevima različitih odjela pružajući kombinirana rješenja za širok raspon poslovnih procesa. Štoviše, podaci za cijelu tvrtku dostupni su u oblaku, bilo gdje i bilo kada te omogućuju pristup informacijama u stvarnom vremenu pomoću mobilnih uređaja. ERP sustavi povezuju svaki dio poslovanja zbog čega se svaka odluka temelji na inteligenciji u stvarnom vremenu. S druge strane, računovodstveni sustav ne nudi ovu vrstu funkcionalnosti.

  • Računovodstveni softver nije ništa drugo nego podvrsta ERP softvera

    Računovodstveni sustav je podvrsta ERP-a. Računovodstveni softver posebno se bavi svim računovodstvenim transakcijama, a moduli koji se u osnovi koriste u računovodstvenom softveru su glavna knjiga, kontni plan, probna bilanca, bilanca, potraživanja, obveze, prodajno mjesto. S druge strane, ERP je potpuno integrirano rješenje koje se bavi svim funkcijama koje nudi računovodstveni softver i integrira ih s nefinancijskim alatima. To posebno uključuje upravljanje zalihama, upravljanje lancem opskrbe, odnos s kupcima i upravljanje skladištem.

  • Računovodstveni softver ima ograničenu sposobnost zadovoljavanja specifične potrebe industrije u usporedbi s ERP-om

    Računovodstveni sustav je usvojen od strane industrije koja traži samo financijski menadžment. Međutim, ERP sustav omogućuje svim odjelima organizacije da uključe svoje specifične poslovne procese koji će biti prilagođeni ERP softverom.

  • Računovodstveni softver dizajniran je za upravljanje samo jednim specifičnim područjem poslovanja

    Računovodstveni softver dizajniran je za upravljanje samo jednim specifičnim područjem poslovanja. Dok je ERP sustav potpuno integrirani softver bavi se funkcijama ili modulima računovodstvenog softvera zajedno s cijelim nizom drugih funkcija unutar poduzeća. Uključuje zalihe, upravljanje lancem opskrbe, upravljanje odnosima s kupcima, online prodaju i kupnju i upravljanje skladištem. Ne radi za određeno područje, umjesto toga pokriva sva vaša poslovna područja.

  • ERP pruža rješenje na jednom mjestu za vašu domenu

    ERP sustav može pružiti funkcionalnost i vrijednost vašoj cijeloj domeni, dok je računovodstveno rješenje samo osmišljeno kako bi se iskoristilo za pokrivanje bitnih financijskih zahtjeva vašeg financijskog tima kao što su obveze prema dobavljačima, potraživanja, prihodi, prodaja i fakturiranje, financijsko izvještavanje.

Odoo ERP - Nabava
Unaprijedite svoj opskbni lanac i performanse zaliha